Dzisiaj pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić coś smacznego :) Zapraszam do czytania :)
Jedynymi składnikami, które będziemy potrzebować to ciasto francuskie i dżem. Ja użyłam ciasta francuskiego i dżemu (truskawkowego) z Biedronki. Zamiast dżemu można użyć bitej śmietany, a na wierzch położyć owoce. Ciasteczka pieczemy w temp. 200ºC (zależy od ciasta) i do momentu, aż zrobią się lekko brązowe na wierzchu.
Bez zbędnego przedłużania - zabieramy się do pracy :)
Sposób nr. 1 : Wiatraczki.
Przygotowanie:
- Wycinamy z ciasta małe kwadraty i rozcinamy je tak, jak pokazane jest niżej na zdjęciu.
- Zaginamy jeden róg wzdłuż nacięcia tak, aby ten róg znajdował się w środku figury. Następnie zaginamy co dwa rogi w taki sam sposób (zdjęcia poniżej). Powinny być zagięte 4 rogi.
Sposób nr. 2 : Gwiazdki.
Przygotowanie:
Sposób nr. 3 : Warkocze.
Przygotowanie:
- Na środek kładziemy małą ilość dżemu. Zaginamy ciasto raz z jednej, raz z drugiej strony do środka (niestety zdjęcie uległo uszkodzeniu).
Sposób nr. 4 : Zawijańce.
Przygotowanie:
- Wycinamy z ciasta małe prostokąty. Nacinamy w sposób podany na zdjęciu (w dwóch miejscach nie docinamy do końca).
Sposób nr. 5 : Diamenciki.
Przygotowanie:
Na koniec ciastka można posypać cukrem pudrem. Nie należy przesadzać z ilością dżemu/bitej śmietany, bo się wyleje z ciasta (tak jak u mnie).
Dzięki za przeczytanie. Mam nadzieję, że post się spodobał :) Zapraszam na następny post, który pojawi się pewnie w tym, tygodniu.
Smacznego :)
~Monika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz