Menu

piątek, 14 lipca 2017

Ciasteczka z ciasta francuskiego.

Cześć :) Witam z powrotem na moim blogu.


Dzisiaj pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić coś smacznego :) Zapraszam do czytania :)


Jedynymi składnikami, które będziemy potrzebować to ciasto francuskie i dżem. Ja użyłam ciasta francuskiego i dżemu (truskawkowego) z Biedronki. Zamiast dżemu można użyć bitej śmietany, a na wierzch położyć owoce. Ciasteczka pieczemy w temp. 200ºC (zależy od ciasta) i do momentu, aż zrobią się lekko brązowe na wierzchu.







Bez zbędnego przedłużania - zabieramy się do pracy :)





Sposób nr. 1 : Wiatraczki.





Przygotowanie:


  • Wycinamy z ciasta małe kwadraty i rozcinamy je tak, jak pokazane jest niżej na zdjęciu.



  • Zaginamy jeden róg wzdłuż nacięcia tak, aby ten róg znajdował się w środku figury. Następnie zaginamy co dwa rogi w taki sam sposób (zdjęcia poniżej). Powinny być zagięte 4 rogi.









  • Tak powinny wyglądać zagięte rogi.



  • Na środek nakładamy dżem/bitą śmietanę (nie za dużo, bo się rozpłynie). Wkładamy do piekarnika.





Sposób nr. 2 : Gwiazdki.





Przygotowanie:


  • Wycinamy z ciasta małe prostokąty. Nacinamy je w sposób podany na zdjęciu.


  • Nakładamy na środek małą ilość dżemu.


  • Zaginamy cienkie części odciętego ciasta do środka.


  • Tak powinny wyglądać zagięte kawałki. Wsadzamy do piekarnika.





Sposób nr. 3 : Warkocze.






Przygotowanie:



  • Wycinamy trochę większy prostokąt z ciasta. Nacinamy w sposób pokazany poniżej.


  • Na środek kładziemy małą ilość dżemu. Zaginamy ciasto raz  z jednej, raz z drugiej strony do środka (niestety zdjęcie uległo uszkodzeniu).

  • Tak powinny wyglądać gotowe warkocze (mi trochę nie wyszły). Wstawiamy do piekarnika.





Sposób nr. 4 : Zawijańce.





Przygotowanie:



  • Wycinamy z ciasta małe prostokąty. Nacinamy w sposób podany na zdjęciu (w dwóch miejscach nie docinamy do końca).



  • Nakładamy na środek dżem tak, jak na zdjęciu.


  • Zaginamy środkowe części ciasta.


  • Następnie zaginamy zewnętrzne części ciasta.


  • Tak powinny wyglądać nasze "zawijańce". Wsadzamy do piekarnika.




Sposób nr. 5 : Diamenciki.






Przygotowanie:



  • Wycinamy z ciasta kwadraciki. Zginamy je tak, aby wyszły z nich trójkąty.


  • Nacinamy tak, jak na zdjęciu (nie do końca złączamy nacięcia).


  • Gdy otworzymy, powinno nam wyjść takie coś:


  • Zaginamy tak, jak poniżej.






  • Na środek nakładamy dżem. Wkładamy do piekarnika.




Na koniec ciastka można posypać cukrem pudrem. Nie należy przesadzać z ilością dżemu/bitej śmietany, bo się wyleje z ciasta (tak jak u mnie).











Dzięki za przeczytanie. Mam nadzieję, że post się spodobał :) Zapraszam na następny post, który pojawi się pewnie w tym, tygodniu.


Smacznego :)

~Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz